En perfekt mix av Industri- och  Teknikprogrammet

Industritekniskt program

– inriktning produkt och maskinteknik

Vi erbjuder ett Industritekniskt program där utbildningen innehåller teori blandat med stora delar praktiska moment. Vår skola är unik eftersom vi utöver en gedigen yrkesutbildning erbjuder grundläggande och särskild behörighet för de som väljer att läsa utökade kurser.

Så här läser vi

För att vi tillsammans ska skapa gemenskap och trivas ihop är det vid skolstart två introduktionsdagar på internat på temat ”Kommunikation och Samarbete”. Studieteknik står även på schemat i introduktionen.
De flesta av de gymnasiegemensamma ämnena läser man traditionellt med flera olika lektioner varje dag. Karaktärsämnen, samt vissa gymnasiegemensamma ämnen, läser eleven i block. Det innebär att eleven läser en och samma kurs under ett visst antal dagar tills det att kursen är slut.

På Volvogymnasiet läser du upp till 3300 poäng för att uppfylla Volvobolagens samt övrig industris krav på yrkeskompetens. Vi ger dig en proffsig utbildning samt stora möjligheter att läsa vidare på högskolan. Hur väl förberedd för högskolan du vill bli kan du styra genom individuella val.

Under årskurs 1 läser alla elever samma kurser. Här får du möjlighet att testa på olika kurser och får då en inblick i olika  yrken. Vi utbildar samtliga er elever så att ni får kompetens att klara av att arbeta i en automatiserad produktion. Efter årskurs 2 kan du sedan välja vilken ytterligare yrkesinriktning du vill satsa på.

I dagsläget finns det fem olika yrkesinriktningar att välja på:

• Serviceelektriker
  • Servicemekaniker
  • Produktionstekniker
  • Gjuteritekniker
  • Automationstekniker

Läs mer om våra yrkesval

En del kurser förlägger vi ute på Volvo Powertrain respektive Aurobay. De flesta ämnen läser du på Volvogymnasiet och ett fåtal teoretiska ämnen samt idrott läser du på Västerhöjdsgymnasiet.

Hos oss får du både högskolebehörighet och ett yrke.

Vår skola är unik eftersom vi erbjuder två utbildningar i en, vilket ger dig grundläggande eller särskild högskolebehörighet (beroende på vad du väljer att läsa) och ett yrke inom något av våra 5 yrkesområden. Detta har vi möjlighet att lösa genom att du kan läsa ett utökat program, med upp till 3 300p.

Jobb efter studenten

Volvogymnasiet har ett starkt samarbete med Volvo Cars och Volvo Powertrain i Skövde där eleverna erbjuds en visstidsanställning på något av bolagen. Hittills har alla som klarat utbildningen fått erbjudande om jobb efter studenten. Volvoföretagen vill såklart behålla sina begåvade elever, men vi har många andra företag som frågar efter våra studenter.

Mer om utbildningen

Sommarjobb, praktik & utlandspraktik

Våra elever har både praktik som sker på Volvo och utlandspraktik under 3 veckor i slutet av årskurs 3. Klarar du minst godkänt i kurserna erbjuds du även sommarjobb mellan årskurserna.

Mer om jobb & praktik

Alla kan söka till Volvogymnasiet

Vi vet att en del hävdar att man måste ha bra betyg för att komma in. Det är inte alltid helt sant. Vilka som kommer in beror helt på hur många som söker och vilka betyg de har.

Vad som krävs för att gå här