Yrkesvalen

Alla elever får högskolebehörighet men du har även möjlighet att välja till kurser som leder till t.ex. Civilingenjörsprogrammet. Om du hellre vill fördjupa dig i ett yrke, så kan du välja till ytterligare yrkeskurser. Alla elever blir skickliga automationstekniker eftersom vi har produkt- och maskinteknik som programinriktning, men du kan även satsa på någon av våra fem olika yrkesinriktningar:

_img1820_1

Servicetekniker

Som servicetekniker medverkar du vid installation och/eller intrimning av enheter, utrustningar eller anläggningar, installationer och system. Du kommer även att utföra felsökning, vilket idag sker med avancerade datorprogram. Vi brukar säga att en servicetekniker är anläggningsens läkare, du utför kontrollerna, ställer en diagnos och kan även läka eller förebygga fel.

Underhållstekniker

Gillar du att fixa och reparera saker, är underhållstekniker något för dig. Här behöver man faktiskt kunna lite av varje och dessutom
gilla att lösa problem på ett effektivt sätt. Du kommer att arbeta med förebyggande underhåll och med förbättringsarbete för att hålla anläggningen i trim.

Produktionstekniker

Man blir inte en färdig produktionstekniker men kommer en bra bit. Denna yrkesinriktning passar bra om du tänkt läsa vidare till någon av högskolans/universitetens tekniska utbildningar som maskiningenjör eller civilingenjör. Under utbildningen kommer du att praktisera med produktionstekniker direkt i deras vardag där de arbetar med att rita framtidens produktionsanläggningar, effektivisera
arbetsmoment och utrustningar, bl.a

Gjuteritekniker

Vi har världens modernaste gjuteri i Skövde där de utvecklat en helt egen teknik för att återvinna sanden i gjutformarna. Inom gjuteriet kan man arbeta med flera olika yrken, som automations- eller underhållstekniker men här får du även lära dig mer om gjuteriprocessen som är otroligt spännande.

Automationstekniker

Om du vill fördjupa dig i automatiseringskunskap, gillar att programmera robotar och vill ha en möjlighet att vara med i våra självständiga team, då ska du välja denna inriktning. Här finns det även möjlighet att vara med i utvecklingsteam och åka utomlands för att testa ny utrustning eller kanske lära andra hur man sköter anläggningen bäst?